İmplant Nedir

Koşuyolu Park Dental Clinic
4 min readOct 1, 2021

--

İmplant nedir sorusuna, eksik dişlerinizin yerine sabit ve kalıcı bir kök görevi görmesi için çeneye yerleştirilen küçük bir titanyum vidadır, diyebiliriz.

İmplant sonrası iyileşme süreci sırasında bu küçük titanyum vida, daha sonra bir diş kronunu, çoklu köprüyü veya sabit protezi desteklemek için kullanılabilecektir. İmplant, güçlü ve kalıcı bir temel oluşturmak için çeneyi çevreleyen kemikle (osseointegrasyon olarak bilinen bir işlem yoluyla) bütünleşir.

Son 30 yıldaki bilimsel kanıtlara göre, diş implantları diş kaybı için ilk tedavi seçeneği haline gelmiştir. Ayrıca, yeni rejenerasyon materyallerinin geliştirilmesi ve dijital teknolojideki heyecan verici ilerlemeler, dental implantların artık herhangi bir durumdaki herhangi bir hasta için kullanılabileceği anlamına gelmektedir.

Diş İmplantı Nedir

İmplant diş için, eksik dişleri değiştirmenin ve gülümsemenizi geri kazanmanın en iyi yoludur, diyebiliriz. Diş implantı hakkında bilmeniz gerekenler aşağıda gösterlmiştir.

  • Doğal dişler gibi davranın: İmplantlar tıpkı doğal dişler gibi performans gösterdiğinden, geleneksel protezlerin rahatsızlığı olmadan rahatça ısırabilir ve çiğneyebilirsiniz.
  • İmplant yerleştirme: Lokal anestezi sonrası eksik diş bölgesine diş implantı yerleştirilir. İmplant yerleştirme sonrası iyileşme kişiye göre değişmektedir.
  • Teşhis, implant yerleştirmek için yetersiz kemik ise, örneğin diş uzun süredir eksikse ve çene kemiği çekildiğinde, özel bir kemik grefti işleminden sonra bir implant yerleştirilebilir.
  • Abutment yerleştirme: Abutment, kron ve implant arasındaki bağlantı elemanıdır. Dayanak, güçlü ve kalıcı bir temel oluşturmak için etraftaki kemikle kademeli olarak bütünleşen implantın stabilitesine bağlı olarak iyileşme dönemi sırasında veya sonrasında implanta bağlanır.
  • Son kuron restorasyonu: Diş laboratuvarı, doğal dişlerinizin estetiğine uygun bir kron yapmak için implant yerinin bir izlenimini kullanır.
  • Ortalama İmplant tedavi süreleri
  • Çene: 4 ay
  • Alt çene: 3 ay
  • Kemik grefti: Ek 2–6 ay

İmplantın Faydaları

Ya diş çekimi sonrası damağınız olduğu gibi bırakılırsa? Boşalan dişin yerine başka bir diş yerleştirilmez ise ne olur?

  • Dişler arasındaki boşluğun deformasyonu oluşur,
  • Kalan dişlerin hizalanması ve sağlığı üzerindeki etkisi olumsuz olur,
  • Zamanla dişeti kemiğinin emilmesi (protez takmayı zorlaştırır) problemi ile karşılaşılır,
  • Estetik etki nedeniyle azalmış güven durumu,
  • Düzgün çiğneme yetersizliği nedeniyle sindirim fonksiyonunun bozulması gibi sorunlar ile karşılaşılmaktadır.

İmplant fiyatları 2021 için belirlenmiş olup, kliniklerde bu fiyat tarifeleri üzerinden işlemler yapılmaktadır.

Diş implantları

Diş implantları, eksik dişler için köprüden farklı olarak başka bir çözümdür. Birçok hasta için implant alternatif bir seçenektir. Diş hekimleri genellikle implantları protezlere ve hatta köprülere tercih ederler.

Periodontal hastalığınız varsa, yaralanmanız veya diş veya diş kaybınız için başka bir nedeniniz varsa, diş implant yapımı en iyi seçiminiz olabilir. Bir diş implantı, diş kökü gibi davranan titanyum direkli bir kronu destekler.

Diş hekiminiz implantı cerrahi olarak yerleştirecek, ardından çene kemiğinize kaynaştıracak ve böylece yerine sabitleyecektir. Birleştirme işlemini tamamladıktan sonra diş hekimi, diş çizginizin üzerine çıkıntı yapan ve diş kronunu vidalamak veya yapıştırmak için bir alan sağlayan, direk çerçevesine bir abutment takacaktır.

Ülkemizde en çok tercih edilen yerli ve yabancı implant markaları İsviçre, İsrail ve Türkiye’de üretilen implantlardır.

Abutment Yerleştirme

İmplantınız yeterince stabil hale geldiğinde, diş hekimi implantın üzerine bir abutment yerleştirecektir. Bu parça, implantı tacınıza bağlar. Abutmentin, yemek yerken yerinde kalması için sıkılması gerekir. Bu işlem sırasında biraz baskı dışında hiçbir şey hissetmeyeceksiniz. O bölgeye lokal anestezi alacaksınız.

Bazen abutment dişeti çizgisini geçtiği için implant ile aynı anda yerleştirilebilir. Görünür olacak, bu yüzden gülümsediğinizde göstereceği için bu parçayı nasıl maskeleyeceğinizi tartışmanız gerekmektedir. Diş hekimi, doku ve kemiğin abutmentin üzerinde büyümesini önlemek için bir iyileştirici başlık ekleyecektir.

Kalıcı Taç Ekleme

Diş etleriniz iyileştikten sonra diş hekiminiz yapay dişinizi veya tacınızı yapacaktır. Çıkarılabilir veya kalıcı bir implanta sahip olmayı seçebilirsiniz. Çıkarılabilir protezler gibi arkada birden fazla dişiniz varsa, çıkarılabilir seçeneği isteyebilirsiniz, böylece gerekirse temizleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

Değiştirmek veya temizlemek için sabit bir implant çıkaramazsınız. Abutmente kalıcı olarak vidalanır veya yapıştırılır.

İmplant diş fiyatları 2021 için belirlenmiş olup, kliniklerde bu fiyat tarifeleri üzerinden işlemler yapılmaktadır.

Diş İmplantları Nasıl Çalışır

İmplant işlemi için ağız cerrahisine ihtiyacınız olacaktır. Diş hekiminiz genellikle siz sedasyon altındayken bu prosedürü gerçekleştirecektir.

Ameliyat sırasında diş hekiminiz çene kemiğinize küçük bir delik açar ve tabanı dikkatlice kemiğinize vidalar. Daha sonra diş etinizi iyileşebilmesi için diş implantının üzerine yerleştirir.

İmplant tabanı verimli bir şekilde iyileştikten sonra, diş implantınızın üstüne bir konektör yerleştirmek için ikinci bir ameliyata ihtiyacınız olacaktır. Diş hekimi daha sonra küçük bir vida ve özel dental siman kullanarak kuronu bu konektörün üstüne konumlandıracaktır.

Diş İmplantlarının Bakımı

Diş implantlarının bakımı köprülere göre daha kolaydır. İmplantlar, diğer dişlerinizi etkilemeden tek tek dişlerin yerini alabilir. İmplantın uzun ömürlülüğünü garantilemek için ilk kural temiz tutmaktır. İmplantınızın çevresinde doku enfeksiyonuna neden olabilecek ve başarısızlığa yol açabilecek zarar verici plak ve bakterilerden uzak tutmalısınız.

Ayrıca, implantlarınızın başarısında sizin önemli bir rolünüz bulunmaktadır.

  • Yumuşak kıllı fırça ile düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın.
  • İmplant kronunuzun etrafını ve altını fırçalayın.
  • Az aşındırıcı bir diş macunu kullanın.
  • Oral bir irrigatör kullanın.
  • Naylon kaplı diş arası fırça kullanarak ulaşılması zor yerleri temizleyin.
  • İmplanta özel diş ipi veya balmumu olmayan bantla her gün diş ipi kullanın.
  • Peri-implant hastalığını önlemek, implant işlevi ve sağlığı için zorunludur. Bu nedenle implantınızın başarısının ve sağlık olmasının en önemli parçası, onu nasıl önemsediğinizdir.

--

--

Koşuyolu Park Dental Clinic
0 Followers

Deneyimli güler yüzlü ekibi ile Koşuyolu Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hastalarına hizmet vermektedir.